Discover-kohtao

Hoe leg je veilig LED buitenverlichting aan?

De tijd dat we gebruikmaakten van gloeilampen en spaarlampen ligt ver achter ons. Daarnaast verlichten we niet meer alleen binnenshuis, maar willen we ook buitenshuis voor sfeer en veiligheid zorgen. Dat kan uitstekend met LED buitenverlichting. Toch vergt het aanleggen van verlichting in de tuin of langs de oprit net even wat andere kennis dan gewoon een lampje indraaien in je huiskamer. Hoe plaats je veilig LED lampen buiten en welke oplossingen biedt LED buitenverlichting?

 

Het is goed als het armatuur van de LED buitenverlichting geschikt is om buiten te gebruiken. Het is niet handig als dit snel roest of vocht door laat waardoor er kortsluiting kan ontstaan. Daarnaast is het heel belangrijk om naar de IP normering te kijken. Deze geeft aan in hoeverre een lamp of armatuur waterdicht is. IP65 of IP67 LED lampen of armatuur is volledig waterdicht en dus het meest geschikt om buiten te gebruiken. Wanneer je een trafo nodig hebt voor je LED buitenverlichting dan moet ook deze voldoen aan de IP65 of IP67 normering. En als laatste is het natuurlijk zaak om goed te gebruiksaanwijzing te lezen en deze op te volgen voor de juiste aansluiting.

 

LED buitenverlichting kun je op vele manieren toepassen. Denk aan spotjes langs de woning, tot verlichte tegels. Maar ook LED schijnwerpers als inbraakbeveiliging of LED strips langs de border met planten behoren tot de mogelijkheden. Vooral deze laatste vergt nog wat aanpassingen om deze goed waterdicht te maken. De koppeling tussen verschillende strips moet immers ook waterdicht zijn. Een handig hulpmiddel hierbij is krimpkous. De LED strips zelf zijn het beste vaste te zetten met montagekit of klemmen. De plakrand is niet weersbestendig.

 

Zoals je ziet zijn er legio mogelijkheden voor de toepassing van LED lampen buitenshuis en als je een paar aandachtspunten in acht neemt, komt het met de veiligheid ook in orde.

https://www.leds-depot.be/buitenverlichting.html